OV Consulent

Vrijwillige Mobiliteitsconsulenten Regio West-Brabant

 Afbeelding invoegen

 

Achtergrond

 

Als onderdeel in de aanpak verbetering mentale toegankelijkheid openbaar vervoer wil de Regio West-Brabant lokale mobiliteitsconsulenten in gaan zetten. De ambitie is dat in alle 18 gemeenten uiteindelijk gemiddeld vijf mobiliteitsconsulenten actief zijn.

 

Een mobiliteitsconsulent is in zijn/haar gemeente of dorp hét lokale aanspreekpunt, de vraagbaak voor iedereen die meer wil weten over het openbaar vervoer en andere lokale vervoersmogelijkheden.

De consulent informeert over de aanvraag en het gebruik van een OV-chipkaart, geeft informatie over verschillende soorten van (openbaar) vervoer en kan desgewenst ook persoonlijk begeleiding bieden bij het uitproberen hiervan.

De vrijwillige mobiliteitsconsulent beantwoord vragen op verzoek, maar stapt ook actief af op lokale (ouderen-)organisaties om desgewenst informatie te geven.

 

De mobiliteitsconsulenten zijn verbonden aan lokale vrijwilligersorganisaties, maar hebben grote vrijheid bij de invulling van hun rol, zodat ze goed aan kunnen sluiten op lokale voorzieningen, projecten en ontwikkelingen.

 

De vrijwilligers gaan ‘op pad’ en worden dan ook lokaal aangestuurd. Vrijwilligers die geïnteresseerd zijn in een rol als mobiliteitsconsulent kunnen zich melden bij de lokale vrijwilligersorganisatie. Na een korte opleiding door Zet (www.wijzijnzet.nl) kunnen de mobiliteitsconsulenten direct aan de slag in zijn/haar kern of gemeente.

 

Bijgaand profiel geeft u inzicht in wat er van vrijwilligers gevraagd wordt.

 

Profiel Mobiliteitsconsulent

  

Een mobiliteitsconsulent in de gemeente Aalburg en/of de dorp(en) is hét lokale aanspreekpunt voor iedereen die meer wil weten over het openbaar vervoer (ov) en andere lokale vervoersmogelijkheden.
Hij/zij is de vraagbaak voor de aanvraag en het gebruik van een ov-chipkaart, geeft informatie over verschillende soorten van vervoer en biedt waar mogelijk persoonlijke begeleiding bij een eerste ov-reis.

 

Voor de functie van Mobiliteitsconsulent in de gemeente Aalburg en of dorp(en) zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers met het volgende profiel.

 

Kwaliteiten

 

 • Je bent makkelijk benaderbaar: Mensen kunnen makkelijk op je afstappen om iets
     te vragen.

 • Je vindt het leuk om andere mensen iets te leren. Je kunt je daarbij goed
     verplaatsen in de vragen en informatiebehoefte van de ander.

 • Je bent proactief: Je benaderd ook zelf mensen en organisaties om meer te
     vertellen over het onderwerp.

 • Je beheerst de Nederlandse taal

 • Een Verklaring Omtrent Gedrag is nodig.

 

Ervaring

 • Je hebt affiniteit met vervoer/mobiliteit.
  Specifieke kennis of ervaring op het gebied van het openbaar vervoer is niet  
  vereist. Maar u bent wel nieuwsgierig om méér over het ov te weten te komen en
  hebt zin om dit op een vertrouwde manier te leren.

 • Je beschikt over voldoende computervaardigheid om bijvoorbeeld reisinformatie op
  te zoeken.

 

Inzet 

 • Je bent bereid twee dagdelen training te volgen (theorie en praktijk).

 • Je bent minimaal een paar dagdelen in de maand bereikbaar voor vragen.